joi, 5 mai 2016

Rugăciune pentru Palmyra

Orchestra rusă Mariinsky a susținut ieri un concert de muzică clasică în orașul antic Palmyra. Complexul arheologic este de importanță globală și a fost eliberat recent de armata siriană cu ajutorul forțelor Federației Ruse.

Spectacolul s-a desfășurat sub denumirea ”Rugăciune pentru Palmyra - Muzica reînvie ruinele antice” chiar în Teatrul Roman, unul din puținele construcții ce au scăpat în mare parte neatinse de mâinile distrugătoare ale teroriștilor. Anterior conflictului aici se desfășura anual un festival. Evenimentul vine în ideea comemorării celor care au participat la luptele pentru eliberarea orașului și în aceeași măsură atrage atenția asupra eforturilor necesare pentru restaurarea comorilor arhitecturale din Palmyra.

Renumitul Valery Gergiev a dirijat mulțimea adunată spre capodopere ale muzicii universale, sfidând astfel eforturile celor care poate-și doreau ca această capodoperă arhitecturală și istorică să nu mai existe și alături de ea nici cultura și civilizația pe care o reprezintă. S-au cântat compoziții de Prokofiev, Bach și Shchedrin iar pe scenă au cântat și violoncelistul Sergey Roldugin și violonistul Pavel Milyukov.

Președintele Putin a declarat că vede acest concert ca pe o promisiune pentru speranță și victorie în fața terorismului. A mai adăugat că-și dorește să reamintim toate victimile terorismului și ”să sperăm nu numai la o reînviere a Palmyrei ca moștenire culturală a omenirii ci să sperăm și pentru salvarea civilizației moderne din mâinile acestui inamic îngrozitor - terorismul internațional”.

Nu cu mult timp în urmă, în acele locuri Statul Islamic își organiza execuțiile, acum deșertul răsună cu muzică și pace.

Niciun comentariu: